میخائیل رمضان، معلم سادهای بود که به خاطر شباهت شگفتیآورش به صدام، توسط یکی از نزدیکانش به حزب بعث معرفی میشود. او توسط یک جراح آلمانی به نام دکتر «هلموت ریدل» تحت عمل جراحی پلاستیک قرار میگیرد تا کوچکترین تفاوتهای صورتش با صدام اصلاح شود. میخائیل رمضان با این شباهت توانست 19 سال نقش صدام را در عرصههای اجتماعی، سیاسی و نظامی بازی کند. او در کتاب خاطرات خود که هم اینک گزیدههایی از آن را خواهید خواند، اسرار زیادی را فاش میکند. او حتا با حسنی مبارک (رئیس جمهور مصر) و یاسر عرفات (رهبر معدوم فلسطینیان) ملاقات میکند، بدون اینکه آن دو پی ببرند که او صدام واقعی نیست. شبیه صدام از جبهههای جنگ عراق با ایران و روزهای اشغال کویت، دیدارهای متعددی داشته است. میخائیل رمضان چندی پس از اشغال کویت توسط ارتش صدام، از عراق میگریزد و به ایالات متحده پناهنده میشود. وی اکنون ساکن نیویورک است. اتاق تاریک
در ماههای اوّل، هر روز تقلید از رفتارها و شخصیت صدام را تمرین میکردم. این تمرینها در قصر جمهوری انجام میگرفت. مربی مخصوص من، محمد الجنابی بود که خود را به عنوان مشاور دیوان ریاست جمهوری به من معرفی کرد. ما با هم تعداد زیادی از فیلمهایی را که صدام در آنها حضور داشت، تماشا کردیم و نحوهء واکنش و رفتارهای صدام را با دقت دیده و تمرین کردیم. صدام هرچند وقت یک بار برای ملاحظهء پیشرفتهای من در تمرین، در دفتری که در آن تمرینات را ادامه میدادم، حضور مییافت. این دفتر بعدن به «اتاق تاریک» معروف شد. چراغهای این اتاق در بیشتر اوقات، در حالی که با مربیام محمد الجنابی نوارهای ویدئویی تماشا میکردیم، خاموش بود؛ اما این موضوع ربطی به اسم این دفتر نداشت؛ بلکه نام آن به کسانی ارتباط پیدا میکرد که در خدمت صدام بودند.
به کارمندان قصر، آنهایی که از حضور من اطلاعی نداشتند، اخطار داده شده که این دفتر، (اتاق تاریک) استودیوی ظهور عکس در موارد بسیار حساس است و آنها حق ورود به آن را ندارند. در ابتدا، انجام تمرینها در حضور صدام برایم دشوار بود. ناراحت شدن صدام از موضوعی، یعنی مرگ حتمی طرف مورد نظر.
سرانجام به کمک مربیام، محمدالجنابی، توانستم کاملن احساس اطمینان پیدا کنم. محمدالجنابی آگاه بود که زنده ماندنش بستگی به پیشرفت کار من دارد. ما روزهای متمادی، نحوهء صدور اوامر، سیگار کشیدن و برداشتن آن از روی لبها به شیوهء صدام را تمرین کردم. هنگامی که محمدالجنابی احساس کرد من در مقابل صدام، آمادگی انجام کارها را دارم، ترتیب ملاقات من با صدام را فراهم کرد. بسیار نگران بودم که مبادا کارهایم دقیق نباشد؛ اما صدام از نحوهء انجام کارها ابراز خرسندی کرد.
روزی صدام وارد اتاق تاریک شد و ابراز داشت که طرح و برنامهای دارد. با شور و حرارت گفت: «میخواهم تو را مخفیانه به ایران ببرند؛ به یکی از شهرها یا مناطق بزرگ ایران بروی، مثلن خرمآباد یا اهواز یا جایی دیگری در مقابل یکی از اماکن مقدس آنها توقف خواهی کرد و از تو فیلم تهیه میکنیم. بعدن نسخهای از آن را برای دولت ایران به تهران میفرستیم تا ببینیم عکسالعمل مسئولان ایران چگونه است؟»
پنداشتم این اندیشه، یکی از طرحهای دیوانهوار صدام است که غالبن او به اجرا درمیآورد. در حالی که میخواستم دربارهء نحوهء به اجرا درآوردن این طرح صحبت کنم. صدام خندید و گفت: «نترس میخائیل! این فقط جهت مزاح بود. قبلن گفته بودم که اهل مزاحام.» علیرغم سخیف بودن این لطیفه، من هم خندیدم. صدام علاقمند بود که وانمود کند اهل مزاح و لطیفه است، اما کمتر کسی به این قضیه معتقد بود و محال است که بتوان دریافت صدام با شوخیهایش چه منظوری دارد.
محمدالجنابی درصدد برآمد زبان کردی را هم به من یاد بدهد. یادگیری این زبان برای شخص عرب زبان بسیار دشوار است، به همین دلیل نسبت به یادگیری آن اعتراض داشتم. محمدالجنابی به اعتراض من پاسخ داد و گفت: «لازم است فرصت یادگیری هر زبانی غیر از زبان مادریات را از دست ندهی.» نمیدانستم که اصرار محمدالجنابی روزگاری باعث نجاتم خواهد شد.
به هیچ وجه آزادی عمل نداشتم. هنگام خروج از قصر و مراجعت به آن، میبایست در معیت محافظ و با اتومبیل ویژهء لیموزین که داخل آن قابل رؤیت نبود، رفت و آمد میکردم و از ریش مصنوعی استفاده میکردم که چهره و قیافهام را کاملن تغییر میداد. وقتی افراد بیگانهای در قصر حضور مییافتند، حق همراهی با صدام را نداشتم، حتا کارهایم در داخل قصر هم تحت کنترل شدید بود.
عمل جراحی پلاستیک
مربیام محمدالجنابی از همان ابتدا یادآور شد که علیرغم شباهت زیادی که با صدام دارم، اما میزان این مشابهت، کامل و صد در صد نیست. یکی از تفاوتها، قد بلندتر صدام بود که این مشکل را با کفش پاشنه بلند حل میشد. به درخواست محمدالجنابی به تصویر صدام با دقت نگاه کردم و گفتم: «بینی صدام از بین من بزرگتر است.» الجنابی جواب داد: «بله همینطور است. به نظر من بهتر است این موضوع را مؤدبانه به عرض ایشان برسانیم. این طور نیست؟ و دیگر چه؟»
جواب دادم: «در صورت من خال وجود دارد.»
گفت: «بله، اما چهرهء صدام این طور نیست. میخائیل بنشین.»
روی مبلی در کنار پنجرهای که مشرف به پرچین قصر و رود دجله بود، نشستم. الجنابی گفت: «ظاهرن داری وزن اضافه میکنی؟» جواب دادم: «بله، تقصیر مادرم استو از وقتی خواهرم ازدواج کرد و پدرم مرحوم شد، مادرم به جز من، کسی را ندارد که مورد توجه قرار دهد. در حال حاضر هم قدرت خرید هرچه بخواهد، دارد. طوری برایم غذا آماده میکند که گویی دیگر آخرین وعدهء غذایی من در این دنیاست!» خوشبختانه وزنم هنوز از صدام کمتر بود و از بابت خوردن مشکلی نداشتم.
محمدالجنابی به من توضیح داد که برای اینکه کاملن شبیه جناب رئیس شوم، به یک عمل جراحی ساده نیاز دارم. وی از من نظر خواست. جواب دادم: «خیلی مطمئن نیستم. به نظر شما این کار ضرورت دارد؟»
محمد گفت: «در این باره فکر کن. اگر یک پزشک جراح زیبایی از آلمانغربی دعوت کنیم، مشکلی به وجود نخواهد آمد. او میتواند بینی و گونهء تو را خیلی سریع اصلاح کند.»
میدانستم که مخالفت من با این عمل، سرپیچی از اوامر صدام محسوب میشد و به نظر صدام، کسانی که از خواستههای او پیروی نکنند، برای همیشه وجودشان زاید است. به نظر صدام این گونه افراد لیاقت زنده ماندن نداشتند. بنابراین به محمدالجنابی جواب دادم: «اگر امکان دارد به اطلاع رئیس برسانید که من آمادهء انجام عمل جراحی هستم.»
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا چند روز پس از سخنان تند خود علیه ایران مبنی بر روی میز بودن گزینه نظامی در دیدار با نتانیاهو در گفت وگو با آسوشیتدپرس با اندکی تعدیل همان مواضع خود درباره ایران را تکرار کرد و گفت:"نه تنها منافع آمریکا ، بلکه منافع اسرائیل در این است که ما ببینیم آیا می توانیم این موضوع (مسئله هسته ای ایران )را بدون دخالت نظامی حل کنیم یا نه . الان زمان گفت وگو های جدی است و ما قادریم در این شرایط ببینیم که ایرانی ها چقدر جدی هستند." اوباما پس از دیدار با نتانیاهو تاکید کرده بود آمریکا همه گزینه ها ازجمله گزینه نظامی را علیه ایران روی میز دارد. این درحالی است که وی در سخنرانی خود در سازمان ملل درباره ایران با تغییر لحن آشکار هیچ اشاره ای به روی میز بودن گزینه نظامی درباره ایران نکرد. اوباما همچنین گفت وگوی تلفنی خود با رئیس جمهور ایران را که پس از 35سال انجام شد نیز مثبت ارزیابی کرده بود. اما رئیس جمهور آمریکا در این مصاحبه خبری در پاسخ به سوالی درباره ارزیابی دستگاه های اطلاعاتی این کشور از زمان دستیابی ایران به بمب اتم ادعا کرد : "ارزیابی ما یک سال را نشان می دهد."اوباما دراین مصاحبه همچنین به گفت وگوی 15 دقیقه ای خود با دکتر روحانی اشاره کرد و افزود: " وی تا کنون حرف های به حقی زده است اما مساله این است که آیا می تواند ادامه دهد؟" " محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان ساعاتی پیش از انجام این مصاحبه در گفت و گو با سی ان ان با اشاره به مواضع اوباما در دیدار نتانیاهو گفته بود : " از این مواضع اوباما نا امید شدم .با این حال درحالی که به گفته ظریف او و جان کری تیم های خود را برای مذاکرات ژنو آماده می کنند، خبرها و تحلیل ها درباره دیپلماسی جدید ایران و آمریکا ادامه دارد و در تازه ترین اتفاق سایت خبری «دبکا» نوشته که «اروپایی ها نتانیاهو را علیه ایران تحریک کرده بودند.» خبرهای بیشتر در این باره را در ادامه بخوانید.
به گزارش بی بی سی و رادیو اروپای آزاد ،باراک اوباما در گفت وگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس و در پاسخ به پرسشی در خصوص تخمین های اطلاعاتی درباره فاصله ایران تا دستیابی به سلاح هسته ای گفته است: برآوردهای ما همچنان این است که (ایران با ساخت سلاح هسته ای) یک سال یا بیشتر فاصله دارد، در حقیقت تخمین ما (در این باره) محافظه کارانه تر از برآوردهای سرویس های اطلاعاتی اسرائیلی است که این زمان را 6 ماه برآورد می کنند.اوباما در این گفت وگو که روز گذشته منتشر شد، تصریح کرد: جامعه بین المللی می بایست جدی بودن حسن روحانی، را بیازماید و ببیند که آیا او در خصوص حل برنامه هسته ای از طریق دیپلماسی جدی است یا نه.
رییس جمهوری آمریکا گفته است، با این حال واشنگتن به یک «معامله بد» با تهران تن نخواهد داد. به گزارش تسنیم وی درباره گفت وگوی تلفنی 15 دقیقه ای خود با رئیس جمهوری ایران گفت: آقای روحانی موضع خود را براساس این ایده که می تواند روابط با کشورهای جهان را بهبود ببخشد بنا کرده است. وی تا کنون حرف های به حقی زده است اما مساله این است که آیا می تواند ادامه دهد؟ وی همچنین افزود: روحانی تنها تصمیم گیرنده در ایران نیست.به گزارش بی بی سی، وی افزود : ایران اسرائیل را تهدید کرده ، به حزب الله کمک کرده و از حماس که به اسرائیل موشک پرتاب کرده حمایت می کند لذا نگرانی اسرائیل درباره ایران قابل درک است و من هم اگر نخست وزیر اسرائیل بودم به هرگونه گفت وگو درباره ایران محتاطانه نگاه می کردم . در عین حال خبرگزاری تسنیم به نقل از النشره خبرداد : اوباما روز گذشته در گفت وگو با یونایتد پرس اعلام کرد در صورتی که ایران در روابط با آمریکا حسن نیت داشته باشد این امکان وجود دارد که روابط خود با ایران را گسترش دهیم. این گزارش می افزاید :باراک اوباما که هفته گذشته در گفتگو با نخست وزیر اسرائیل بر امکان استفاده از گزینه نظامی علیه ایران تاکید کرده بود در گفتگو با خبرگزاری یونایتد پرس اعلام کردکه ما باید از دامن زدن به گزینه نظامی علیه ایران اجتناب کنیم.
درهمین حال به گزارش انتخاب، وزیر امور خارجه کشورمان بامداد شنبه پس از سفر 15 روزه به نیویورک، وارد تهران شد و درباره دیدارها و فعالیت های دیپلماتیک هیئت ایرانی در نیویورک گفت: «این حرکت مناسبی بود که البته یک شروع است و چون وارد یک تعامل جدی شده ایم، حتما کار نیز سخت تر می شود.» وی افزود: «از آثار این سفر می توان به منزوی شدن گرایش های ضد ایرانی که در وضعیت نخست وزیر رژیم صهیونیستی که در واقع هم در سازمان ملل متحد و هم در رسانه های آمریکایی که معمولا گرایش های ویژه دارند، متجلی شد.»
وزیر امور خارجه با انتقاد تلویحی از بعضی نارضایتی ها از عملکرد هیئت دیپلماتیک ایران در نیویورک گفت: «شعار دادن و مذاکره نکردن خیلی ساده است ولی اینکه کسی بخواهد مذاکره کند، منافع کشور و حقوق مردم را حفظ کند و ضمنا مانع از این شود که فضاسازی علیه کشور صورت گیرد و فشار علیه معیشت و رفاه مردم ایجاد شود کار دشواری انجام داده است. اینکه بتوانیم همه این کارها را همراه هم در حین مذاکره انجام دهیم، اهمیت دارد.» ظریف با اشاره به مذاکرات ایران و 1+5 در ژنو عنوان کرد: «ژنو نیز مرحله اول ورود به جزئیات در مذاکره است، در نیویورک بیشتر یک تصویر کلی مطرح کردیم، همان تصویر کلی نیز مهم بود که شاید برای اولین بار در قالب تصویر کلی ظاهرا یک توافق کاملی وجود داشت، بدون آنکه وارد جزئیات شویم، اما ورود به جزئیات ضرورت مذاکره ،جدی است و در واقع چانه زنی اساسی را شروع می کند که ما شروع این امر را در ژنو شاهد خواهیم بود.»ظریف در مورد ماموریت وزرای امور خارجه ایران و آمریکا برای پیگیری مذاکرات از سوی رؤسای جمهور دو کشور گفت: «ظاهرا هر کسی خودش موضوع را پیگیری می کند، بنده به شدت در داخل تیم ایرانی مشغول طراحی و برنامه ریزی هستم حتما آقای کری هم با همکاران خود در آمریکا مشغول طراحی برای مذاکرات دور بعد است .»
همچنین به گزارش «بی بی سی»، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در گفت و گویی با شبکه «سی ان ان» که تا شب گذشته بخش های کوتاهی از آن منتشر شده بود، گفت: «من از این که اوباما زبانی توهین آمیز علیه مردم ایران به کار برد ناامید شدم.» وی افزود: «شما نمی توانید با تهدید یک کشور رابطه ای مبتنی بر احترام متقابل با آن برقرار کنید.» همچنین به گزارش نسیم وی افزود: « مردم ایران به زبان تهدید و ارعاب واکنش بسیار بسیار منفی نشان می دهند.» به گزارش فارس، مشروح مصاحبه وزیر خارجه کشورمان قرار است امروز از شبکه سی ان ان پخش شود.
همچنین براساس گزارش ایرنا، به نقل از اداره کل اخبار و رسانه های گروهی مجلس شورای اسلامی قرار بود وزیر امور خارجه روزگذشته در نشست اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شرکت کند.