به گزارش «کانون فرهنگی یاران صدر» حورا صدر فرزند امام موسی صدر و مدیر موسسه تحقیقاتی امام موسی صدر در ایران با اشاره به هدف از حضورش در مراسم گرامیداشت سی و پنجمین سالروز ربایش امام موسی صدر گفت: هدف از آمدنم در این مراسم این بود تا با فعالیتهای ارزشمند گروه «یاران صدر» که انگیزه، پشتکار و علاقه بسیاری دارند بیشتر آشنا شوم. همچنین از مدتها قبل دوست داشتم که با ساکنان این محله که نام یکی از خیابانهایش «امام موسی صدر» است هم آشنا شوم و از آنها برای اینکه این نام را برای خیابانشان انتخاب کردهاند تشکر کنم.
برای خانواده همه روزها نهم شهریور استوی با بیان این جمله که روز نهم شهریور ماه روز خاصی نیست توضیح داد: درست است که 35 سال از ربایش امام موسی صدر میگذرد ولی همه این روزها به دلیل فراق و دوری از ایشان برای ما نهم شهریور ماه است. از همین رو امروز به تنهایی به اعتبار اینکه سی و پنجمین سالروز ربایش اما موسی صدر است روز خاصی نیست چرا که همه روزها برای ما خاص هستند.
حقی که بر گردن انسانهای آزاده استفرزند امام صدر با قرائت سوره «عصر» گفت: با توجه به مفهوم آیات ابتدایی این سوره احساس میکنم به دلیل غیبت امام موسی صدر و وضعیت موجود در خسران هستیم. بیشک اگر ایشان میان ما بودند شاهد آثار و برکات خوب حضورشان بودیم. بخش دیگر این سوره به ما متذکر میشود که مسئله امام صدر مسائه حقی است که باید هر انسان آزادهای آن را وظیفهای برای خود قلمداد کند و برای یافتن امام صدر نهایت تلاش خود را به کار گیرد. چرا که اکنون در شرایط فعلی مهمترین کار، تلاش برای آزادی امام موسی صدر است.
مسؤل موسسه تحقیقاتی امام موسی صدر با بیان چند نکته درباره موضوع پیگیری وضعیت امام موسی صدر یادآور شد: همه اعضای کانون یاران صدر پس از ربودن ایشان متولد شدهاند. این مسئله بیانگر این است که موضوع پیگیری وضعیت امام موسی صدر تنها مطالبه خانواده نیست بلکه هم اکنون دغدغه فکری و رفتاری تعداد بسیاری از جوانان ایران هم هست. با توجه به این مهم باید بگویم خانواه همواره با جدیت پیگر آزادی امام موسی صدر است هرچند این اقدام برای خیلیها سخت باشد یا نخواهند کار کنند. اما یک خانواده به تنهایی چقدر میتواند کار کند؟
تایید حیات امام موسی صدر نیاز به مدرک نداردحورا صدر درباره حیات امام موسی صدر گفت: ما معتقدیم که امام موسی صدر به طور حتم زنده هستند و به دست قذافی در یکی از زندانهای سری او اسیر است. از سوی دیگر این ما نیستیم که بخواهیم برای حیانت ایشان سند و مدرک ارائه کنیم، هنگامی که هیچ سندی مبنی بر شهادت ایشان وجود ندارد. مسئله مهم این است که حتی پس از کشته شدن قذافی هم امام موسی صدر در همان زندانهای سری اسیر است. با توجه به نظام قبیلهای و طایفهای لیبی هم اکنون بخشهایی از این کشور در دست موافقان و همراهان قذافی است. از همین جهت این ضرورت احساس میشود که در اولویت نخست محل زندان امام موسی صدر شناسایی شود.
موضع رسانهها در قبال مسئله امام موسی صدروی ادامه داد: اخباری که در خصوص وضعیت امام موسی صدر منتشر میشود همه قابل پیگیری و بررسی هستند. اما در این بین اخباری منتشر میشود که مستند نیستند. باید تاکید کنم هیچ دلیل شرعی، عقلی، قانونی، و حقوقی مبنی بر شهادت امام موسی صدر وجود ندارد. بنابراین این ما نیستیم که برای اثبات زنده بودن ایشان نیازمند دلیل و برهان باشیم. از طرفی هم بسیاری از افراد و رسانهها باید از حدس و گمانها مبنی بر شهادت ایشان بپرهیزند. چرا که بر روند پیگیری سرنوشت امام موسی صدر اثر سوء دارد.
مطالبات خانواده امام موسی صدر از مسؤلان لیبی و لبنانفرزند امام موسی صدر در پایان سخنان خود به بیان مطالبات خانواده رهبر ایرانی تبار شیعیان لبنان پرداخت و اظهار کرد: دو سال پیش که دولت موقت لیبی روی کار آمد، سخنان آنها و برنامههایی که درخصوص امام موسی صدر در نظر داشتند بسیار تندتر از خواستههای خانواده بود. این موضوع ما را بسیار شگفت زده کرد. اما اکنون که دو سال از آن میگذرد هیچ یک از گفتههایشان را عملی نکردهاند. در این شرایط آنچه خانواده امام موسی صدر از دولت لبنان میخواهد، حمایت از کمیته رسمی و حقوقی پیگیری وضعیت امام موسی صدر است تا بسیاری از موانع را از پیش روی این کمیته بردارند. همچنین، از دولت لیبی نیز تقاضا داریم که با کمیته رسمی لبنانی، مشترک شوند و با کمک و همکاری یکدیگر مناطقی را که هم چنان در اختیار موافقان و وابستگان قذافی است بازرسی کنند.
تاریخچه تشکیل یاران صدردر بخش دیگر این مراسم مهدیه پالیزبان، دبیر «کانون فرهنگی یارن صدر» با خوشامدگویی به میهمانان به ارائه توضیحاتی در خصوص تاریخچه تشکیل این کانون و فعالیتهای آن پرداخت و گفت: «کانون فرهنگی یارن صدر» سال 1386 با حضور و فعالیت فرهنگی چند جوان تشکیل و اعلام موجودیت کرد. دغدغه اصلی این جوانان نشر و ترویج اندیشههای پویا و عمیق امام موسی صدر در وطنش، یعنی ایران بود. رفته رفته گروه به این نتیجه رسید که باید اهتمام بیشتری به دو مطالبه خود، یعنی مسئله پیگیری سرنوشت امام موسی صدر و نشر و ترویج اندیشههای این عالم نو اندیش داشته باشد.
وی با اشاره به تاکید اعضای کانون به حفظ استقلال آن با وجود همه کمبودها و مشکلات افزود: تا کنون چند مرتبه برای گرامیداشت سالروز تولد امام موسی صدر به این محله یعنی خیابان ری، خیابان امام موسی آمدهایم.
پالیزبان با اشاره به نام خیابان امام موسی صدر خاطر نشان کرد: به مناسب سی و پنجمین سالروز ربایش رهبر ایرانی تبار شیعیان لبنان تصمیم گرفتیم که بر خلاف برنامههای رایج، جدای از تجملات و با الگو یری از خود امام موسی صدر این روز را در خیابانی که نام ایشان مزین شده است گرامی بداریم.
یاران صدر از مطالبه آزادی امام موسی صدر دست نمیکشددر پایان دبیر «کانون فرهنگی یارن صدر» خطاب به مسؤلانی که در خصوص مسئله امام موسی صدر کم کاری کردهاند و میکنند تاکید کرد: قضیه ربایش امام موسی صدر موضوعی نیست که تنها به خانواده ایشان مرتبط باشد و از سوی آنها پیگیری شود. این مسئله به ما جوانان ایرانی نیز که از علاقهمندان به ایشان هستیم هم مربوط است. مطالبه این کانون در خصوص اهدافی که ذکر شد همچنان تا هنگام مشخص شدن وضعیت امام صدر ادامه دارد و یک ذره از آن هم کاسته نخواهد شد. ما نیز دوشادوش خانواده بر این مسئله تاکید داریم که باید مساله پیگیری وضعیت امام صدر با جدیت بیشتری پیگیری شود تا به سرانجام مطلوبش برسد.
تصور عمومی جامعه ایران از امام موسی صدر
ابراهیم اکبری دیزگاه روحانی، نویسنده و شاعر، که در حال نگارش داستانی در ارتباط با امام موسی صدر است، از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی درباره نگاهها به شخصیت چند بعدی رهبر ایرانی تبار شیعیان لبنان گفت: متاسفانه تصور عمومی و نگاه علمی جامعه ایران، تنها به مسئله ربایش امام موسی صدر معطوف شده است. همه فکر میکنند که ایشان یک آخوند با سواد بوده است که به لبنان رفته و پس از چند سال نیز در کشور لیبی به دست قذافی ربوده شدهاند. در این شرایط کمتر شده است به این موضوع بپردازیم که امام موسی صدر که بود و چه کارهایی را برای مردم لبنان و شیعیان این کشور انجام داده است.
خیانتی که به امام موسی صدر شده استوی با اظهار تاسف ادامه داد: اگر این تصور مغرضانه نباشد و بوی خیانت ندهد، قطعا نگاهی سطحی و ابلهانه به موضوع جایگاه فکری و شخصیتی امام موسی صدر است. این درست است که امام موسی صدر مصلح اجتماعی، یک روشنفکر و یک آخوند با سواد است اما همه ابعاد شخصیتی وی را در بر نمیگیرد. از نظر بنده اگر بخواهیم فعالیت ابعاد شخصیتی و رفتاری امام را مورد بررسی قرار دهیم، باید تمام آنها را با کارهایی که پیامبران انجام میدادند مقایسه کنیم. یادمان باشد همان گونه که حضرت موسی (ع) قوم بنی اسرائیل را از خفت، ذلالت و بردگی نجات داد، امام سید موسی صدر نیز شیعیان لبنان را که مستضعفان این کشورند، عزت بخشید و همین فعالیتها موجب شد که او را «مسیح لبنان» بنامند.
وضعیت اسفبار شیعیان لبنان پیش از ورود اماماین محقق با اشاره به سفری که به کشور لبنان داشته است، توضیح داد: هنگامی که به این کشور برای تحقیق درباره امام موسی صدر سفر کردم از مردم و ساکنان برخی از محلههای لبنان سوالهایی درباره امامموسی صدر میکردم. آنها به اتفاق همه معتقد بودند که ایشان کاری پیامبرگونه انجام است. چرا که نخست شیعیان را شناسنامه دار کرد و سپس به آنها هویت بخشید و در نهایت، عزت را به قوم شیعه باز گرداند. اوضاع شیعیان لبنان پیش از ورود امام موسی صدر در این کشور بسیار اسف بار بوده است. بهگونهای که 90 درصد از زنان بدکاره از قوم شیعه بودهاند. هرگاه دو طایفه مسیحی قصد جنگ و جدال با یک دیگر را داشتند چند شیعه را اجیر میکردند تا به جان یک دیگر بیافتند. یا اینکه تنها کاری که به شیعیان محول میکردند آشغال جمع کنی بود. این مسائل تنها گوشهای از مشکلات آن زمان است.
وی افزود: همان گونه که اشاره کردم این کار از انسانی پیامبر گونه بر میآید؛ امام صدر هم مانند پیامبران از احدی برای انجام خدمات و کارهایش توقعی نداشت و تنها برای رضای خدا قدم بر میداشت. اکبری با اشاره به متنی که از زبان صدرالدین صدر، فرزند امام موسی صدر خوانده شد گفت: همانطور که شنیدیم، یک بار فرزند امام صدر از ایشان میپرسد: «برای چه انقدر برای این مردم کار میکنی، مگر اینها قدر زحمات شما را میدانند؟» امام هم در جواب فرزندش میگوید: «فقط برای خدا کارها را انجام میدهم.»
چرا امام موسی صدر به بانک بدهکار بود؟ اکبری در پایان سخنانش با اشاره به زندگی زاهدانه امام موسی صدر گفت: بسیاری از شخصیتها ادعای زندگی زاهدانه دارند ولی در عمل اینطور نیست، یا شعار سادگی و زهد میدهند اما بعد از درگذشتشان مشخص میشود حسابهای عمده بانکی دارند، اما امام موسی صدر بدون شعار و تظاهر واقعا اینگونه زندگی میکرد. هنگامی که ایشان ربوده شد در حساب بانکیشان کمتر از هزار لیره موجود بود. نوع زندگی ایشان به گونهای بوده است که برخی احساس میکردند نصف لبنان برای اوست اما همین که ایشان ربوده شدند مشخص میشود که چه زندگی زاهدانهای داشتهاند. به گونهای که حتی خانه و ماشین شخصی هم نداشتهاند. علاوه بر این حتی به دلیل دریافت وام برای ساختن سرپناهی برای مردم محروم لبنان به بانک نیز بدهکار بوده است.
در بخش پایانی این مراسم ابتدا خلاصهای از سخنرانی صدرالدین صدر، فرزند امام موسی صدر درباره وضعیت پیگیری پرونده امام موسی صدر، قرائت شد و سپس حورا صدر به پاس خدمات و همکاری مسجد «توفیق» هدایایی از آثار امام موسی صدر را به هیئت امنای این مسجد اهدا کردند.